Marike op den Akker

Datum

Dit bericht is op 28 Apr 2011 geplaatst.

Trekkebeen, ultrakort verhaal

Een mooi, jong meisje met dik, luchtig opgestoken haar en een trekkend been, struint iedereen op het perron af. Met een hele snelle wending van haar bovenlichaam is ze steeds weer bij de volgende persoon van wie ze één euro vijftig wil, of een sigaret. Dan stopt ze bij een meisje van haar eigen leeftijd, dat staat te roken. Ze vraagt haar of ze ook naar Amsterdam gaat. Het rokende meisje antwoordt bevestigend en daarop vraagt het meisje met haar trekkebeen of ze dan samen zullen gaan. “Waarom?”, vraagt het rokende meisje. “Dat lijkt me gezellig”, zegt het meisje met het trekkebeen. En dan zegt ze: “Wat heb je een mooie ogen.”  En het rokende meisje antwoordt: “Jij ook, heel blauw zijn ze.” En ze biedt Trekkebeen een sigaret aan. “Heb je ook een vuurtje?”, vraagt deze. Het rokende meisje geeft haar een vuurtje. Dan loopt Trekkebeen zonder een woord te zeggen weg, zwiept de deur van de glazen wachtruimte open en gaat met een vlugge draai van haar heupen op een metalen bankje zitten. Nog geen tien seconden later staat ze weer op, zwiept de glazen deur weer open, loopt rokend het perron weer op en met een omtrekkende beweging gaat ze weer naast het rokende meisje staan.

De meisjes roken.

Dan vraagt Trekkebeen: “Waar luister je naar? ” Het rokende meisje biedt haar één van haar oordopjes aan. Dicht met haar hoofd bij Rokertje, luistert Trekkebeen even. “Mooie muziek”, zegt ze en het rokende meisje kijkt met licht toegeknepen ogen naar haar oordopje dat nu in het oor van Trekkebeen zit.

De trein rijdt binnen. Trekkebeen geeft het oortje terug aan Rokertje en die stopt het na een korte aarzeling terug in haar eigen linker oorschelp. Ze stappen in de trein. Maar Trekkebeen vergeet haar sigaret uit te maken, ze  wordt door de conducteur terug het perron op gefloten.  Rokertje gaat alvast bij het raam zitten en de trein rijdt weg, op naar Amsterdam.   “Cool, Amsterdam!” had Trekkebeen tegen haar gezegd. Ze weet het niet, zelf komt ze haast nooit in Amsterdam. Rokertje zwaait even kort door het raam als de trein gaat rijden, maar Trekkebeen is al niet meer te zien. Doorgelopen naar een nieuwe toekomstige vriendin.

Ze zet haar Ipod iets harder. ‘I need another world’, zingt Antony. Ze sluit haar mooie ogen. ‘…this one’s nearly gohone…’

Comments are closed.

Recente berichten